Osthuset

- för gourmeter

Njut av ostfondue

En bra caquelon, en spritbrännare som fungerar tillförlitligt och fonduegafflar är den enda utrustning som du behöver för din fondue. Men det går minst lika bra att använda en kastrull och ett gäng gafflar eller blomsterpinnar att trä brödet på samt ett gäng med värmeljus.

Ofta så äter man fondue klassiskt, utan tillbehör, förrätter och andra tillbehör. Det man äter är smält ost, med bröd. Men idag finns inga rätt eller fel, du kan servera lite torkat kött råa grönsakssticks med lätt kvarg-dip eller en fräsch, knaprig sallad. Före eller till.

Vad är ostfondue?

Ostfondue är schweizisk maträtt bestående av smält ost som serveras i en stor gryta (caquelon) som hela middagssällskapet delar på. Det äts helt enkelt genom att man doppar brödbitar samt annat gott i den smälta osten.

Ostfondue är den ursprungliga fonduen, men sedan 1950-talet har termen “fondue” även använts för andra maträtter där man delar på en gryta och doppar grejer i den – chokladfondue och köttfondue är några av de mer välkända exemplen. Ordet fondue kommer från början från franskans fondre, “att smälta”.

I en äkta ostfondue så ska det vara flera ostar som man smälter samman. Oftast är det emmentaler och gruyère, plus vin och vitlök. Man gnuggar en vitlöksklyfta på insidan av grytan, värmer försiktigt upp vitt vin med lite majsstärkelse, och slänger sen i en massa riven ost och rör om tills det smälter.

Det måste vara tillräckligt varmt för att osten ska förbli smält, så under kan man ha ljus eller ett spritkök. När man ätit all ost så brukar det på botten finnas ett tunt lager rostad ost i botten, som kallas kallas la religieuse (“nunnan”) och ska enligt tradition lyftas ut och ätas.

Att dricka till fondue

Vad man ska dricka till beror bland annat på vad för ostar det är i, samt vilken fonduetradition man använder. En del säger att det bara ska vara vitt vin, andra säger att det ska vara svart te. Drick det ni känner för!

Tips till fonduen

Att göra en fondue är egentligen inte svårt, det är som trading, läs mer om guldpris här, att förbereder du dig och tar reda på vad det är du ska göra, så kommer det gå galant.

Du behöver inte en specialgryta för att njuta av ostfondue hemma. Som tidigare nämnt går det bra med en kastrull samt att hålla värmen under med ett par värmeljus.

Det absolut viktigaste när du gör fondue är att välja rätt ost. Eftersom rätten kommer från schweiziska alperna så är det bra att använda en alpost. De klassiska valen är gruyère eller emmentaler, eller ännu hellre en blandning av de två. Andra val är appenzeller och comté.

Vin ska du ha med, inte bara att dricka, för du måste ha det i osten med. Vinet ser till att den smälta osten inte skär sig och att fonduen blir slät och fin. 2,5 dl vitt vin till 0,5 kilo ost brukar vara bra.

En viktig sak att hålla koll på är temperaturen. Vinet ska koka upp men sen sänkas till låg värme så att du långsamt kan blanda ner osten, någon deciliter i taget.

Välj gott bröd att dippa med, som ett surdegsbröd som du skurit i stora bitar, testa även färska grönsaker eller kokt potatis. Sen är smält ost rätt så gott med det mesta, så dippa det känner för.

7 Nov 2020