Osthuset

- för gourmeter

Skapa den perfekta ostbrickan

Vill du göra en riktigt god ostbricka, så finns det en del saker att tänka på. Jag tänkte att jag ska ge er ett gäng med tips kring detta, samt även ge ett par tips på ostar och vin som passar bra ihop.

När du ska köpa ost till din ostbricka så är det bra att gå till en manuell disk eller en ostbutik. Det så att du kan smaka av ostarna samt få tips av proffs. Utgå från vad det är för middag du ska ha, vad för pris du tänkt samt vad det är för dryck du ska ha till.

Du måste inte ha en massa ostar för att det ska bli en bra ostbricka. Det kan räcka med tre väl utvalda ostar.

Det finns grymt många ostar och för att hålla reda på alla så delar man in dem i kategorier. De sju franska ostfamiljerna har mestadels med tillverkningssättet att göra men får fungera som huvudkategorier:

  • färskostar
  • getostar
  • vitmögelostar
  • kittostar
  • halvhårda ostar
  • hårdostar
  • blåmögelostar

Om du vill göra en stor ostbricka så kan det vara bra att använda en sort från varje familj. Det gör att du får med så många smaker och konsistenser som möjligt. Man brukar räkna med 20 gram per sort och per person av varje ost.

Många av ostarna, utom färskostar och hårdostar, mår bra av att ligga framme i rumstemperatur i cirka 60 minuter före du ska servera dem. Hårdostarna kan du ta fram 20 minuter före och färskostarna cirka 10 minuter före.

Om någon i sällskapet är gravid, är det bra att välja någon ost som passar att äta för gravida. Kolla på Livsmedelsverkets hemsida vad som rekommenderas just för tillfället. När du ändå är ute och surfar på nätet, klicka här för att läsa en bra casinoguide.

Vilka viner passar till osten?

Vin och ost passar bra tillsammans, men det gäller att matcha dem rätt. En enkel regel att följa är att fruktiga viner passar generellt bäst till ost. Många tänker att ost och rödvin är det enda, men oftast är det så att ett torrt friskt, fruktigt vitt vin ofta det bästa valet. Söta viner ger ofta fina smakbrytningar till salta och lagrade ostar. Torr äppelcider är också väldigt gott till ostar och ibland är även öl det du bör välja. Då är det bra att välja en lite starkare och mörkare öl, gärna med liten sötma.

Ost och vin som passar bra tillsammans

Parmesan + rosé är perfekt ihop, eftersom den välsmakande, salta och hårda parmesanosten gör sig bra tillsammans med ett torrt rosé.

Brie + Riesling är en bra kombination. En del tycker att detta vin är alldeles för sött, men tillsammans med brie smakar det ljuvligt.

Cheddar + Cabernet sauvignon tillsammans är inte fel.

Manchego + Cabernet blanc är en bra kombo. Osten är tillverkad av fårmjölk och har en kryddig, men ändå nötigt söt smak så den gifter sig väl med ett glas fruktigt vitt vin gjort på druvorna sauvignon blanc eller verdejo.5. GRUYÈRE + SHERRY

Burrata + champagne passar bra eftersom drycken balanserar upp den fylliga och gräddiga smaken på osten.

6 Jun 2020