Osthuset

- för gourmeter

Ost och öl i påsk

Ost och öl, det är väl det enda man behöver nu när det snart är påsk? Eller ok, lite sill, ägg, lamm, lax, godis och annat kan väl också vara trevligt. Men just öl och ost, det är en riktigt bra kombo!

Påsken är en av våra största mathögtider, och traditionerna som omgärdar påsken är många och djupt rotade. Det är faktiskt riktigt många som så att säga vurmar för både påsköl och påskost.

Hur hittar man då rätt ost till rätt öl? Bra ostar att ha är svenska hårdostar, gärna smaksatta sådana. Det finns goda hårdostar med smak av brännvin, päroncognac och whiskey. Det finns även chiliost. 

Påsken är ofta även startskottet för getostarna. På påskbordet kan man med fördel ta med dessa. Getost med honung tillsammans med grillad sparris är riktigt gott så väl som getost i aska till ostbuffén

En god kittost kommer också göra sig fint på påskbordet. En sort är Munster som är en väldigt speciell tvättad ost från Alsaceområdet, som med fördel serveras med kumminfrö.

Vilken öl ska man välja då?

Till hårdost går det bra att dricka ljus lager alternativt en IPA, speciellt bra om det är en långlagrad ost. Beskan som finns i ölet gifter sig nämligen fint med sältan i osten. Getostar har frisk smak och till dem passar det bra med öl med mycket syra. Testa fruktöl eller ett tyskt eller belgiskt veteöl. Till kittosten, som förövrigt uppfanns av gamla klostermunkar kan det passa bra med just ett klosteröl. 

8 Apr 2020